top of page
Yazarın fotoğrafıCengiz Ünal

Gebelikte Ninniler Bebekleri Etkileyen Büyüleyici Şarkılardır.

Ninni söylemeyi öğrenmenin gevşeme, bebeklerine daha yakın hissetme, diğer gebe kadınlarla ilişki kurma ve yeni doğan erken dönemde, iletişim için ek bir araç sağlamada kadınlara fayda sağladığını biliyor muydunuz?





Doğum öncesi stresi azaltmak amaçlı ninnilerin etkisi araştırmak için yapılan bir çalışmada, İrlanda'daki bir doğum hastanesindeki doğum öncesi sınıflardan seçilenaltı gebe kadına, müzisyenlerle birlikte dört grup oturumunda üç adet ninni öğretilmiştir. Yaklaşık üç ay sonra kadınların deneyimlerini aktarmak için kalitatif derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda,gebelikte ninni söyleme öğrenmenin gevşeme, bebeklerine daha yakın hissetme, diğer gebe kadınlarla ilişki kurma ve yeni doğan erken dönemde iletişim için ek bir araç sağlamada kadınlara fayda sağladığı görülmüştür.


Müzik terapi; bireylerin bedensel, duygusal ve sosyal gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan tamamlayıcı tıp uygulamalarından birisi olan müzik terapi insan üzerindeki çok yönlü etkilerini belirli bilimsel ilkeler ve yöntemler çerçevesinde terapötik amaçla kullanmayı hedefleyen, çeşitli nedenlerle bozulmuş, yitirilmiş ya da yeterince gelişmemiş olan işlev veya becerileri, müzik aracılığı ile geliştirmeye ve kazandırmaya dönük bir terapi ve rehabilitasyon yaklaşımıdır. Stres ve anksiyetenin, gebelik ve doğum sonrası dönemde gebe ve yenidoğan üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Müziğin, obstetrik alanındaki müdahalelerin yanı sıra, gebelik sırasında gevşemeyi sağladığı ve kaygıyı azalttığı gösterilmiştir


Abdulazim KILIÇ, Özlem CAN GÜRKAN “Gebelik, Doğum ve Doğum Sonrası Dönemde Müzik Terapinin Kanıt Temelli Kullanımı” makalesinden alıntılanmıştır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page